Recenze: Kurkuma, Zázvor, Avokádo

archiv revue
Nakladatelství Bookmedia přinesla edici Zdravá kuchyně a spolu s ní hned několik šikovných knížeček o potravinách, které na zdraví působí až zázračně.
Jednou z nich je kurkuma, koření, jež příznivě působí na lidské zdraví a které jde využít všemožnými způsoby.

Autorkou knihy je Sabrina Sue Daniels, gurmán, ranní ptáče a vášnivá fotografka. Po studiu archeologie se dostala k focení, absolvovala odborné vzdělání v tomto oboru a provozuje foodblog na www.sabrinasue.com. Brilantně inscenovanými fotkami, zářivými barvami a kreativními recepty pravidelně láká čtenáře ke zdravému stravování.

Tato příručka disponuje sice jen 64 stranami, a má navíc klopy, ale je nabitá informacemi a najdeme v ní vše potřebné. V úvodu nazvaném Léčivé účinky kurkumy se dozvíme základní informace a pak už následuje hlavní oddíl Recepty. Knihu uzavírají dodatečné informace O autorce, Poděkování, Rejstřík a Tiráž.

Kurkuma má snad tisíc jmen – kurkuma, žlutý zázvor, šafránové koření, žluté koření, žloutnoucí koření či curcuma. V receptech je zohledněno, zda je lepší použít prášek nebo čerstvý kořen a hned v úvodu se dozvídáme, s čím je nejlepší kurkumu skombinovat, abychom zlepšili přijetí účinných látek v našem těle; a najdeme zde i další tipy.

Recepty působí velmi přehledně – jedna strana je vždy věnována barevné fotografii pokrmu, na straně druhé následuje název, popis a počet porcí, rozpis surovin a postup přípravy. Navíc zde máme Tip – co můžeme zaměnit či obměnit podle naší chuti. Autorka je občas v receptech až příliš konkrétní – například když používá pro mě neznámou pardino čočku nebo zelený thajský chřest či limetkové listy citrusovníku Kaffir (Kaffir Lime), což považuji za mínus – u nás takové potraviny seženete jen ve specializovaných obchodech či na internetu.

Kurkuma je opravdu poklad z přírody a není problém ji využívat při běžném vaření přidáním prášku do pokrmů, já ji využívám takto již několik let, ale bylo velmi osvěžující, přečíst si recepty a využít inspiraci od někoho povolaného. Jen si představte toto meníčko  – Ledové nektarinkové smoothie, Květáková polévka s kokosovým mlékem, Mrkvové špagety s pestem z citronu a kešu ořechů, Zlaté nanuky s mangem. Také se vám sbíhají sliny?

Hodnocení: 90 %


Druhou potravinou je zázvor - koření, dochucovadlo a přírodní lék.

Knížečka má sice jen 64 stran a obsahuje klopy, což může být poněkud nepraktické, ale najdete v ní praktický Obsah, poučný začátek a úvod se všeobecnými informacemi o zázvoru nazvaný Zázvor z lékárny jménem příroda a největší podíl publikace tvoří recepty. Nechybí závěrečné informace O autorce, Rejstřík a Tiráž.

Recepty působí velmi přehledně – na dvojstránce je vždy velká fotografie pokrmu, následuje název, popis a počet porcí, rozpis surovin a postup přípravy. Navíc zde máme Tip – co můžeme zaměnit či obměnit podle naší chuti. Oceňuji, že v receptech se vyskytují potraviny, které jsou běžně k dostání i v menších obchodech.

Celá edice Zdravá kuchyně na mě působí velmi elegantně a vzdušně a vůbec nevadí, že patří k tenčím knihám. Myslím, že v receptech si najde něco každý – zastoupeny jsou polévky, dipy, maso, ryby, sladké pokrmy i nápoje. Pokud máte rádi říznou chuť zázvoru nebo teprve přemýšlíte o jeho zařazení do svého jídelníčku a nejste si jisti, jak to udělat, měli byste sáhnout právě po této šikovné knize!

Hodnocení: 95 %


Třetí potravinou je avokádo. Jako ostatní knihy z této edice, Kurkuma a Zázvor, i Avokádo má jen 64 stran a obsahuje klopy, ale úplně to stačí. Publikace je velmi přehledná – najdeme zde Obsah, úvod s obecnými informacemi zvaný Úžasné ovoce jménem avokádo a dále hlavní část, tedy Recepty. Namátkou podráždím vaše chuťové pohárky názvy jako Studená zeleninová polévka gazpacho, Wrapy s krůtou a avokádem, Mexické taco mušle, Krém s pomeranči a avokádem. Na závěr nechybí praktické oddíly O autorce, Rejstřík a Tiráž.

Recepty působí velmi vzdušným dojmem – na dvojstránce je vždy velká fotografie pokrmu, následuje název, popis a počet porcí, rozpis surovin a postup přípravy. Navíc zde máme Tip – co můžeme zaměnit či obměnit podle naší chuti. Oceňuji, že v receptech se vyskytují potraviny, které jsou běžně k dostání i v menších obchodech. A líbí se mi, že se zde autorka rozepsala v úvodu a představila nám daný pokrm nebo poradila s použitou surovinou.

Avokádo je botanicky ovoce, plod hruškovce přelahodného, a je jen dobře, že se dá koupit v běžných supermarketech a my tak máme možnost využít jeho léčebnou sílu na talíři. Autorka nám poradí, jak ho nejlépe využít a jak s ním zacházet, abychom si jej vychutnali co nejlépe. Tak pusťte i do své kuchyně toto víceúčelové ovoce s oříškovou chutí!

Hodnocení: 95 %

Autor: Iva Lutonská

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Kurkuma
Čeština

Kurkuma

5.0 2
49
Vyprodáno
Čeština

Avokádo

0.0 0
49
Vyprodáno
Čeština

Zázvor

5.0 2
49
Poslední kusy
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Vyhrajte rodinnou vstupenku do Dinoparku, kde můžete navštívit unikátní atrakce a nahlédnout do hluboké historie pravěku.
Prémiový obsah
číst více
Rok 1975. Temné lesy severního Michiganu. Podivný ústav pro choromyslné. Dívky, které se ztrácejí. Pokaždé to jsou drobné blondýnky se světlýma očima. Policisté, kteří se kvůli nim rozhodně nepřetrhnou. Zoufalí rodiče a jeden novinář, co se rozhodne odhalit pravdu za každou cenu.
Fascinující badatelská práce aneb Heydrich, jak jsme ho dosud neznali!